Rasco

Vodeći hrvatski proizvođač redefinira poslovne procese za brzi porast poslovanja

 

Od male radionice u garaži 1990. godine, tvrtka RASCO je napredovala do statusa jednog od vodećih europskih proizvođača komunalne opreme. Radi potrebe za usklađivanjem proizvodnih tehnologija s impresivnim tempom razvoja poslovanja te povezivanjem svih procesa, RASCO je donio odluku o implementaciji rješenja Microsoft Dynamics 365 u oblaku. Rezultati su 15-postotno ubrzanje uspješnosti prodaje te utiranje puta za još veću ekspanziju i inovacije u poslovnom okruženju koje se brzo mijenja.

 

 

 

Sada, sve informacije koje su mi potrebne dobivam samo jednim klikom. Znamo što se događa s našim kupcima te njihove probleme možemo riješiti puno efikasnije.” 

Mario Štefanec,

Glavni komercijalni direktor,

RASCO

RASCO je započeo malim koracima, proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Danas je proširio ponudu i osigurao uspješno poslovanje u više od 40 zemalja na pet kontinenata. “Naše strojeve koriste profesionalci diljem svijeta za održavanje cesta, zračnih luka i ulica. U našem portfelju imamo više od 70 proizvoda", kaže Mario Štefanec, glavni komercijalni direktor u tvrtki RASCO.

Dinamičan rast tvrtke bio je veći od realnih mogućnosti vlasničkog CRM sustava. Zbog toga je RASCO u suradnji s tvrtkom InSky Solutions implementirao rješenje Dynamics 365 Sales. “Microsoftova lakoća integracije čine ga najboljim i najbržim rješenjem, a raspoložive značajke sustava, odnosno njegovo cjelovito praćenje i nadziranje operativnih sposobnosti – olakšavaju agilno donošenje strateških odluka i pomažu nam u postizanju naših ciljeva.” objašnjava Štefanec.

Redefiniranje poslovnih procesa

“Nedostajao nam je pregled od 360 stupnjeva na jednom mjestu. Koristili smo puno različitih izvještaja i alata", prisjeća se Štefanec. Rješenje Dynamics 365 Sales pomoglo nam je kontekstualizirati uvide u klijenta i proizvode, osnaživajući RASCO-vo prodajno osoblje i distributere za vođenje personaliziranog i smislenog poslovanja s kupcima. “Sada su sve informacije dostupne samo jednim klikom.” kaže Štefanec. “Znamo što se događa s našim kupcima i možemo riješiti njihove probleme puno učinkovitije.”, dodaje.

Rješenje je povezano s portalima za kupce i distributere te pomaže u pojednostavljenju komunikacije i usklađivanju potreba kupca i dobavljača. Ova su poboljšanja pozitivno utjecala na kvalitetu proizvedene robe jer su omogućila brzu identifikaciju i popravak nedovoljno dobre opreme temeljem konsolidiranog pregleda cjelokupnog opskrbnog lanca, što vodi do značajnog smanjenja vremena popravka. Osim toga, automatiziranjem rutinskih zadataka sustav je omogućio značajnu uštedu vremena. “Brži smo za 10 do 15 posto u izradi ponuda, zaprimanju narudžbi i prilagođavanju značajki za naše klijente.” kaže Štefanec.

Povezivanje terenskog servisa

Uz rješenje Dynamics 365 Field Service terenski tehničari koriste prednosti centraliziranog pregleda korištenja proizvoda i povijesti popravaka, čime RASCO-vi servisni timovi mogu pratiti sve probleme, kao i predviđati te sprečavati kvarove. “Procesi se sada odvijaju puno lakše jer su integrirani unutar jednog sustava, radni nalozi i rješavanje upita kupaca su ubrzani, a raspoređivanje terenskih tehničara je optimizirano." objašnjava Štefanec. “Podaci i izvješća dosljedno se generiraju iz svih dokumenata, bilješki i upita kupaca koje pratimo kroz sustav. Svo naše poslovanje sada se bitno više temelji na činjenicama i podacima.", dodaje.

“Sada kada je implementirano CRM rješenje, razmatramo uvođenje novih funkcija.”, kaže Štefanec. Prema riječima Trpimira Kvesića, direktora tvrtke InSky Solutions, "U tijeku su razgovori o razvoju pametnije, brže i učinkovitije terenske službe. Poslovanje se brzo mijenja, a mi idemo u smjeru umjetne inteligencije (AI) i Interneta stvari (IoT) kako bismo ostali u korak s ubrzanim tempom.”

 

vrh stranice